HÚSGOMBÓCOS FŐZELÉKEK
Mi kell hozzá?
3-4 adaghoz:
1 db brokkoli vagy 2-3 db karalábé vagy 1 kg főzőtök
1 közepes fej hagyma
1-2 EK zsír (ha van kacsazsír, azzal még finomabb)
5-10 dkg bőrkepép (ha van)
30-40 dkg 2:1 darálthús (Én 1 kg darált lapockához 0,5 kg zsírszalonnát teszek, ezt beízesítem, majd 2-3 felé osztom. 2 adagot fagyasztóba teszek.)
1 db tojás
só, bors, 2 gerezd fokhagyma, kevés szerecsendió, 1 EK pirospaprika
Elkészítés:
A kiválasztott zöldséget megtisztítjuk és rózsáira szedjük, vagy felkockázzuk. A hagymát felaprítjuk és a zsíron dinszteljük amíg üvegessé válik. Rátesszük a választott zöldséget, sózzuk, borsozzuk, átforgatás után kevés vízzel felöntjük. Ne lepje el, éppen csak párolódni tudjon a zöldség! (A főzőtökre nem is szükséges a víz magas víztartalma miatt.) Puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. A bőrkepép ekkor kerüljön bele! Ha van húslevünk (kb. 0,5 l), azzal felöntjük, de a víz is megteszi. Annyit öntsünk rá, hogy selymes, krémes állagú legyen. Még néhány percig összeforraljuk, de már ne bugyogjon! A húsgombócokat is beletesszük, aminek kb. 10 -12 perc kell, hogy megfőjön.
A köret lehet: főtt tojás, pirított szalonna pörci vagy füstölt sonka, esetleg vékonyan felszeletelt és kisütött kolbász-, ill. szalonnachips
Ha a húsgombócot választjuk köretnek, akkor amíg a zöldség fő, beízesítjük a darált húst, és gombócokat formálunk belőle.