BŐRÖS SÜLT CSÁSZÁR
Mi kell hozzá?
2 – 2,5 kg bőrös császárhús
nagyszemű só
só, bors
kevés ecet
Egy adag (kb. 120 g) tartalmaz:
| Étel neve | Bőrös császár |
| Kalória (kcal) | 1177,35 |
| Fehérje (g) | 63,76 |
| Zsír (g) | 102,35 |
| Szénhidrát (g) | 1,13 |
Elkészítés:
A bőrös császár bőrét megtisztítjuk, és a felső bőrkérget bevagdossuk.
A húst enyhén sózzuk, borsozzuk.
A tepsit alufóliával kibéleljük, kevés zsírt teszünk alá, majd belefektetjük a húst bőrrel felfelé, és a durva szemű sóval vastagon betakarjuk a bőrt. (Ne sajnáljuk, és ne féljünk, nem lesz sós! Ennek az a funkciója, hogy elvonja a bőr víztartalmát.)
Ahol nincs bőr ott a fóliával igyekszünk betakarni a husit, de nem kell az egészet lefóliázni.
A sütőben kb. 2,5 órát sütjük 180 fokon.
Amikor a hús már puha, kivsszük a sütőből, „beindítjuk a rakétákat”: felső grillre kapcsolunk, vagy felvesszük a maximális hőfokra a sütőnket.
Ezalatt a sókérget lefejtjük a bőrről (nagyobb darabokban leemelhető), és egy kevés ecettel megkenjük.
Vigyázat! Ne hajolj fölé!
Visszatesszük, és gyönyörködünk a keletkező buborékokban 🙂
Amikor már kelően buborékos és megpirult lekapcsoljuk a sütőt és kivesszük a tepsit.
Mióta erre a videóra rátaláltam, azóta így készítem a bőrös császárt. A kéregsónak erdélyi adalékmentes sót használok az itt látható nagyszemű só helyett.