Oldal kiválasztása

FERMENTÁLT UBORKA

Mi kell hozzá? (kb. 25 adag)

 

1 db 5 literes üveg

3 kg kovászolni való uborka

2 – 3 csokor kapor

1 fej fokhagyma

1 szál torma

100 g adalékmentes só

1 TK mustármag

1 TK koriander

víz

 

Egy adag  (kb. 120 g/2 db) tartalmaz:

 

Étel neve FERMENTÁLT UBORKA
Kalória (kcal) 20,24
Fehérje (g) 1,62
Zsír (g) 0,18
Szénhidrát (g) 3,64

Elkészítés:

Alaposan elmossuk az üveget, és megmossuk az uborkát, aminek a két végét levágjuk (1). Megtisztítjuk a fokhagymát és a tormát.

Az üveg aljára a kapor felét elhelyezzük, és 3 – 4 gerezd fokhagymát (3). Az uborkából egy emeletnyit szorosan, állítva beillesztünk (4,5). A résekbe torma szeleteket dugdosunk.

Néhány szem fokhagyma után még egy sor uborkát rakunk állítva torma kíséretében (6).

A tetejére még 3 – 4 uborka belefér, de ezeket már fektetve helyezzük el (7,8). Majd a maradék fokhagyma zárja a sort.

Az üveget felöntjük hideg vízzel, majd óvatosan egy fazékba visszaöntjük, amihez hozzáadjuk a sót, és felforrósítjuk (9). Ha megfigyeled, hogy mennyi ez a vízmennyiség, legközelebb ez a lépés kimaradhat. Én mindíg inkább felöntöm az üveget. A víznek nem kell bugyognia, csak érje el a forráspontot.

Amíg a víz melegszik az uborkára szórjuk a mustár és koriander magot (10,11), majd belegyömöszöljük a kapor másik felét (12).

A felhevült, sós vizet óvatosan ráöntjük az uborkára.

Tálcára tesszük, és a szabadban elhelyezzük olyan helyre, ahol egész nap éri a napfény (13). Ha kiforrna a víz, langyos vízzel tolni kell!

3 – 4 nap után kiszedjük az uborkákat és a fokhagymákat egy 5 literes műanyag vödörbe. A levét rászűrjük, és lezárva hűtőben tároljuk.

Nálunk kb. 4 hét alatt elfogy, ezért nem tudom pontosan megmondani, meddig áll el ilyen formán (14).