FERMENTÁLT UBORKA
Mi kell hozzá? (kb. 25 adag)
1 db 5 literes üveg
3 kg kovászolni való uborka
2 – 3 csokor kapor
1 fej fokhagyma
1 szál torma
100 g adalékmentes só
1 TK mustármag
1 TK koriander
víz
Egy adag (kb. 120 g/2 db) tartalmaz:
| Étel neve | FERMENTÁLT UBORKA |
| Kalória (kcal) | 20,24 |
| Fehérje (g) | 1,62 |
| Zsír (g) | 0,18 |
| Szénhidrát (g) | 3,64 |
Elkészítés:
Alaposan elmossuk az üveget, és megmossuk az uborkát, aminek a két végét levágjuk (1). Megtisztítjuk a fokhagymát és a tormát.
Az üveg aljára a kapor felét elhelyezzük, és 3 – 4 gerezd fokhagymát (3). Az uborkából egy emeletnyit szorosan, állítva beillesztünk (4,5). A résekbe torma szeleteket dugdosunk.
Néhány szem fokhagyma után még egy sor uborkát rakunk állítva torma kíséretében (6).
A tetejére még 3 – 4 uborka belefér, de ezeket már fektetve helyezzük el (7,8). Majd a maradék fokhagyma zárja a sort.
Az üveget felöntjük hideg vízzel, majd óvatosan egy fazékba visszaöntjük, amihez hozzáadjuk a sót, és felforrósítjuk (9). Ha megfigyeled, hogy mennyi ez a vízmennyiség, legközelebb ez a lépés kimaradhat. Én mindíg inkább felöntöm az üveget. A víznek nem kell bugyognia, csak érje el a forráspontot.
Amíg a víz melegszik az uborkára szórjuk a mustár és koriander magot (10,11), majd belegyömöszöljük a kapor másik felét (12).
A felhevült, sós vizet óvatosan ráöntjük az uborkára.
Tálcára tesszük, és a szabadban elhelyezzük olyan helyre, ahol egész nap éri a napfény (13). Ha kiforrna a víz, langyos vízzel tolni kell!
3 – 4 nap után kiszedjük az uborkákat és a fokhagymákat egy 5 literes műanyag vödörbe. A levét rászűrjük, és lezárva hűtőben tároljuk.
Nálunk kb. 4 hét alatt elfogy, ezért nem tudom pontosan megmondani, meddig áll el ilyen formán (14).