HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

Mi kell hozzá? (10 db)
A TÖLTELÉKHEZ:
500 g turbó darált hús
60 g (1 kis fej) vöröshagyma
30 g (1 EK) sertészsír
só, bors, pirospaprika
A PALACSINTÁKHOZ:
6 db tojás szétválasztva
3 db sertés velő
3 TK zsír
só
Egy adag (kb. 300 g) tartalmaz:
Étel neve | HORTOBÁGYI PALACSINTA |
Kalória (kcal) | 648,69 |
Fehérje (g) | 37,81 |
Zsír (g) | 53,82 |
Szénhidrát (g) | 3,19 |
Elkészítés:
Elkészítjük a palacsintákat:
A tojásokat a velővel, a 3 TK zsírral és sóval konyhai robotgéppel jól összeturmixoljuk (1). (Most nem választjuk szét a fehérjét és a sárgáját.) Jó pár percig dolgoztatjuk (2).
Kisütjük a palacsintákat. Ha nem édes palacsintát készítünk, akkor nekem egy kisebb (16 cm) átmérőjű teflon serpenyő vált be erre a feladatra (3,4).
Jöhet a töltelék:
Természetesen ha maradt esetleg az előző napi pörköltből, azt is felhasználhatjuk. Ha nem, akkor darált húsból készítjük el a húsmasszát 5,6,7,8,9,10), mintha pörköltet készítenénk.
Ha kissé kihűlt, a közben megtisztított konyhai robotgépé újra a főszerep. Pépesítjük a húst (11). Majd a palacsintákra teszünk 1-1 kanállal, szétkenjük (12), jobb és bal oldalról behajtjuk és feltekerjük (13). Egy jénai tálba helyezzük a kész tekercseket (14).
Utoljára elkészítjük az öntetet rá:
Ezt eddig én is többféleképpen készítettem el.
– zsíron hagymát dinszteltem, amit előtte jól összeturmixoltam – ezt mi hagymahabnak hívjuk. Pici pirospaprikával, szénsavas ásványvízzel jól kifőztem, majd mégegyszer összeturmixoltam, mikor kissé kihűlt (15,16,17,18,19,20,22).
– a másik verziót kevesebb hagymaalappal indítva hasonlóan készítettem, csak a semleges ízű tökpürével dúsítottam (21). ( https://rofihus.hu/cukkini-vagy-tokpure/ )
– talán a „legétrendkompatibilis” megoldás lehet, ha a második változatot bőrkepéppel ( https://rofihus.hu/borkepep/ ) készíteném, de ezt még nem prőbáltam. Legközelebb így csinálom, és beszámolok róla. 🙂
A masszával meglocsoljuk a palacsintákat (23), és sütőben kissé összesütjük.
Jó étvágyat! (24)