HÚSGOMBÓCOS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Mi kell hozzá?
1 közepes méretű sütőtök
2 közepes lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 EK sertészsír
300 gr darált hús (200/100g)
1 tojás
só, bors, pirospaprika, zsálya, szerecsendió
(chili)
Egy adag (kb. 300 ml) tartalmaz:
| Étel neve | SÜTŐTÖK KRÉMLEVES |
| Kalória (kcal) | 130,24 |
| Fehérje (g) | 2,07 |
| Zsír (g) | 4,56 |
| Szénhidrát (g) | 20,57 |
| Étel neve | HÚSGOMBÓC |
| Kalória (kcal) | 228,14 |
| Fehérje (g) | 7,44 |
| Zsír (g) | 21,92 |
| Szénhidrát (g) | 0,54 |
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, magjait eltávolítjuk és feldarabolva 200′ kb. 1 óra alatt megsütjük (1). Amikor kihűlt, a héjáról lekaparjuk (2). Ezt a műveletet én előző este elvégeztem.
A lilahagymát felaprítjuk (3, 4), majd 1 EK zsíron üvegesre pároljuk (6), utána a fokhagymát is rádobjuk (5). A zsályából kb. 1 csapott evőkanálnyit teszünk a hagymára (8), majd a sütőtökkel összeforgatjuk (9). Kb. 3 l vizet öntünk rá, persze a sót, borsot nem hagyjuk ki.
A képen a zsálya csupán 1 TK, de még elbírt volna kicsit többet, ezért a receptbe többet írtam 🙂
Amíg a tök összerottyan, elkészítjük a húsgolyókat. Én ezt is előző nap beízesítettem ( tojással, sóval, borssal, pirospaprikával, szerecsendióval fúszereztem), csak a golyókat kellett megformáznom (10).
Mivel a tök már meg volt sülve, csupán kissé össze kellett forrnia az ízeknek. Ezek után egy botmixer segítségével, vagy turmixgéppel átdolgozzuk (11, 12), majd óvatosan beletesszük a golyókat, és kb. 10 – 12 perc alatt készre főzzük (13).
A hozzávalóknál a chili is szerepel, persze ez nem kompatibilis az étrenddel! A sütőtök CH tartalma is magas! Ezért csak módjával a fogyasztással!