KAPROS CUKKINIFŐZELÉK TURBÓ HÚSGOLYÓKKAL
Mi kell hozzá?
1 méretes cukkini, (amit kolléganőm őstermelő férjétől kaptam, ezért a szokatlan méret)
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 EK sertészsír (most éppen volt kacsazsírom, ezért azzal csináltam)
só, bors, lestyán (ez elhagyható, de kiemeli a zöldségek ízét. Én is nem régóta használom, eddig nem ismertem.)
500 – 600 g turbó darálthús ízesítve: 1 tojás, só, bors, szerecsendió, pirospaprika
Egy adag (kb. 300 g) tartalmaz:
| Étel neve | KAPROS CUKKINIFŐZELÉK TURBÓ HÚSGOLYÓKKAL |
| Kalória (kcal) | 779,09 |
| Fehérje (g) | 21,55 |
| Zsír (g) | 74,73 |
| Szénhidrát (g) | 7,28 |
Elkészítés:
Megtisztítjuk a cukkinit (1) és eltávolítjuk a magokat, majd felkockázzuk (2). Ez a termetes példány házi termesztésű, így ez az egy elegendő volt a 4 adag elkészítéséhez.
A darált húst beízesítjük, és nagyobbacska golyókat formázunk belőle (7, 8).
A hagymát, fokhagymát összevágjuk. Nem lényeg, hogy apró legyen, úgyis össze lesz turmixolva. A zsíron üvegesre pároljuk, ezek után rádobjuk a cukkinikockákat, és a fűszerekkel beízesítjük (3, 4, 5, 6). Vizet nem tettem rá, hiszen a cukkini víztartalma elég magas. A fazék pároló szintjét kizsírozzuk, és belehelyezzük a gombócokat (9, 10). Félidőben kb. 15 perc múlva fordítunk egyet a gombócokon (12).
Amíg fő az egész, addig a kaprot összevágjuk (11).
Amikor a cukkinikockák megfőttek kivesszük belőle az egyharmad részt, a többit összeturmixoljuk bőrkepéppel sűrítjük (13), kaporral ízesítjük (15), majd a húsgolyókat is beletesszük (16), és még főzzük amíg a hús is elkészül.