KARFIOL HÚSBUNDÁBAN SZALONNÁVAL
Mi kell hozzá?
500 g darált hús
1 tojás
3 – 4 rózsa karfiol
bacon szalonna
5 – 6 füstölt szalonna szelet
só, bors, pirospaprika
Egy adag (kb. 300 g) tartalmaz:
| Étel neve | KARFIOL HÚSBUNDÁBAN SZALONNÁVAL |
| Kalória (kcal) | 1836,17 |
| Fehérje (g) | 60,62 |
| Zsír (g) | 175,62 |
| Szénhidrát (g) | 3,78 |
Elkészítés:
A karfiolrózsákat sós vízben félig megfőzzük, majd kitesszük hűlni (1). A darált húst beízesítjük (tojás, só, bors, kevés pirospaprika, 2, 3). A félig főtt karfiolrózsát a darált hússal bebugyoláljuk (4, 5, 6). Szép öklömnyi gombócok lesznek. A fél kg darált húsból kb. 3 – 4 golyót tudunk készíteni, a karfiol méretétől függően. 3 bacon szelettel körbetekerjük a golyókat (7, 8).
Fólia alatt, szalonna szeletek társaságában 180′ sütjük kb. 30 – 40 percig (14), majd a fóliát levéve addig pirítjuk, amíg a szalonna eléri a kívánt színt (15).
Ebben a fogásban minden megvan – zsír, fehérje, szénhidrát – a kellő mennyiségben. A fotókon kelbimbó is látható a tepsiben (11). Megtisztítjuk a kelbimbót, és 1 EK zsírral kikent tepsibe terítjük (10), sóval, borssal, egy kis lestyánnal meghintjük és közé tesszük a szalonna szeleteket (12), majd a golyókkal együtt tesszük lefóliázva a sütőbe (13). Néhány szem belefér köretként. Azért sütöttem mellé, mert aznap szalonnán pirított májat is készítettem, így a mellé is tudom köretnek kínálni.
Egy másik alkalommal kapros tökpürét is készítettem mellé (20).